2023
Last Updated:
- English
- Türkçe
The ‘Missing Middle’: A Historical-Institutional Perspective on the Stagnation of Small and Medium Enterprises in Turkey
The Growth Effects of Alternative Early Childhood Development Investment Policies in the Turkish Economy
Serap Sağır, Çağaçan Değer and Dürdane Şirin Saraçoğlu
The Impact of Maternal Education on Early Childhood Development: The Case of Turkey
Deniz Karaoğlan, Serap Sağır, Meltem Dayıoğlu and Dürdane Şirin Saraçoğlu
Türkiye’deki İktisat Bölümlerinde Akademik Kendileşme
H. Cem Doğan and Haluk Kasnakoğlu
Bu çalışmada, Türkiye’de iktisat bölümlerinde, doktoralı akademisyenlerin, ne oranda aynı kurumdan akademik derecelerini ve unvanlarını aldıkları konu edilmektedir. Akademik Kendileşme olarak adlandırılan bu olgu, çalışmada değişik ölçütler kullanılarak 136 iktisat bölümü ve bu kurumlarda istihdam edilen1.354 doktoralı akademisyen üzerinden incelenmiştir. En genel haliyle kendileşme, aynı bölümden doktora almış elemanların, o bölümdeki toplam doktoralı öğretim elemanı sayısına bölümüdür. Türkiye ortalaması ise doktora aldığı bölümde istihdam edilen akademisyen sayısının bölümdeki toplam doktoralı akademisyen sayısına oranıdır.
Türkiye’de iktisat bölümlerinde, çalıştığı bölümden doktora almış öğretim üyesi sayısı 405’tir. Bütün bölümler düşünülürse kendileşme oranı %30, doktora veren bölümler düşünülürse %43, en az bir doktora mezununu istihdam eden bölümler düşünülürse %49 olmaktadır.
Doktorası aynı kurumdan olan akademisyenlerin oranı Çukurova, Atatürk ve Afyon Kocatepe üniversitelerinde %90-%100 arasında, Selçuk, İstanbul, Marmara, Anadolu ve Erciyes üniversitelerinde %80’nin üzerindedir.
Çalışmada, geleneksel kendileşme ölçütü olarak kullanılan kendinden doktoralı oranı yanı sıra, çalışılan kurumdan alınan doktora öncesi dereceleri de hesaba katan Güçlü Kendileşme ve ek olarak aynı kurumdan alınan akademik unvanları da hesaba katan Çok Güçlü Kendileşme endeksleri ve bunların varyantları da geliştirilmiştir.
Çukurova, Afyon Kocatepe, Atatürk, Selçuk, Erciyes, Marmara ve İstanbul üniversitelerindeki iktisat bölümleri, kendileşme sıralamalarının tamamında veya kendileşme ölçütlerinin çoğunda üst sıralarda yer almaktadır. Pamukkale, İstanbul Medeniyet, Bilecik Şeyh Edebali, Akdeniz, Bandırma Onyedi Eylül, Trakya ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi iktisat bölümleri ise kendileşmenin görece düşük olduğu bölümlerdir.
Çalışmada, geliştirilen ve hesaplanan kendileşme ölçütlerinin kendi aralarındaki ilişkiler ile etkiledikleri/etkilendikleri değişkenler arasındaki ilişkilere de yer verilmiştir.
AgroPV’s Potential Opportunities and Challenges In A Mediterranean Developing Country Setting: A Farmer’s Perspective
Seven Ağır, Pınar Derin Güre and Bilge Şentürk